Op woensdag 6 oktober vertrokken we aan de KULAK Kortrijk met 7 leerkrachten van het Sterk In Taal consortium naar Amersfoort. De deelnemers kwamen uit de volgende scholen: Immaculata Ieper, VBS De Watermolen, VBS De Blokkentoren, St Michiel Kuurne, H. Familie Oudenburg en VBS OLVO Heist-Aan-Zee.

Heel fijn was dat de dames elkaar niet kenden. Tijdens de heenreis werden al ervaringen en expertises uitgewisseld, nog voor men een voet in een school in Amersfoort gezet had.

We werden heel goed ontvangen door Brigitte Visser (dank aan taalbegeleider Dominiek Olivier om dit contact aan te leveren) en haar teamgenoten op het bestuursbureau. Ze organiseerden een hele knappe tweedaagse voor ons met schoolbezoeken aan 4 van hun in totaal 17 scholen. Elke school was op zich weer anders. Andere aanpak, andere leerlingenpopulatie (socia-economisch, anderstalig,…), ander beleid,…

Eerst werd de structuur van het Nederlands onderwijssysteem voor ons uit de doeken gedaan om vervolgens dieper in te gaan op de visie en missie van KPOA Amersfoort (Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort). Dit bleek essentieel te zijn om de werking en aanpak van de te bezoeken scholen te snappen. Heel leuk om te zien dat de scholen die visie en missie ook sterk uitdragen.

De enorme hoeveelheid aan informatie wist de deelnemende leerkrachten (en directrice) zeker te inspireren. Bepaalde zaken nemen ze zeker mee om op hun school anders aan te pakken. Weliswaar binnen de mogelijkheden die hun eigen context biedt.

Ook werd men vaak bevestigd in wat ze reeds doen op hun eigen school want bepaalde manieren van werken stemden sterk overeen. Ook dàt is leren.

Op vrijdag én ook tijdens de terugreis werd er intens gereflecteerd over hoe men al het geleerde zou kunnen dissemineren op school. Sabine Biebauw (Basisschool H. Familie – Oudenburg) gaf reeds een eerste aanzet met een leuke PowerPoint die je hieronder terug vindt. Bekijk ze zéker eens zodat je een idee krijgt van wat we te zien kregen. De PPT is ook rijk aan fotomateriaal.

We kunnen zeker spreken van een geslaagde 3 daagse jobshadowing!

Bedankt aan alle deelnemers én uiteraard aan KPOA Amersfoort voor de gastvrijheid.